Guide till att spara pengar

De allra flesta vet att det är bra att spara pengar. Men så var det ju det där med att komma igång med ett bra sparande. Tänkte ge er en liten guide över hur du kan göra för att spara pengar på bra sätt. Om du vill läsa en guide över casinon istället, så kan du göra det här. Om du funderar på hur du ska spara, vilka sätt du kan spara på samt hur du ska göra för att få bra kontroll över din privata ekonomi, ja då är det bara att fortsätta läsa. 

Du kan på längre sikt skapa förändringar, bland annat i ditt beteende kring konsumtion. Det är bra att börja med att sätta upp en budget. Det ger dig en bra överblick på hur mycket pengar som kommer in varje månad så väl som att du ser vad du har för utgifter att betala. 

Smarta spartips

Spartips, det finns det överflöd av på nätet, men för att börja enkelt, se til att du skapar en en stående överföring från ditt transaktionskonto/lönekonto till ett sparkonto. Det gör att du inte hinner ”märka av” att pengarna finns. Så fort lönen kommer in, så dras det pengar och går in på ditt sparkonto. Du kan börja med en låg summa och sedan höja den allt eftersom du har råd att avvara mer. 

När du gör din budget, se till att sätta upp vad pengarna ska gå till, så att alla poster finns med samt se till att ha med en kolumn för sparande till oväntade utgifter.

Spara pengar genom att göra egna matlådor och sluta äta ute.  Säg även upp onödiga utgifter som tidningar, prenumerationer, abonnemang med mera.

Jag har inga pengar över att spara?

Du kanske gör åt alla dina pengar varje månad, på räkningar och på konsumtion och sedan finns det inga pengar kvar att spara. Det är därför du bör sätta upp en post i din budget, med spara, så att du gör det före du använder pengar på ren konsumtion. Du bör alltså skapa ett utrymme för sparande. Så för att kunna göra det så är det bra att se över vad du lägger pengar på nu och vad du kan dra in på så att du istället kan lägga dessa pengar på ett sparande. 

För att utöka ditt sparande kan du se över din privatekonomi. Kolla upp om du kan få billigare lån, försäkringar, abonnemang, elkostnader och så vidare. Du kan även handla billigare mat, göra matlådor, åka mindre bil, spendera mindre pengar på onödig konsumtion som cigaretter, utemat, godis, kläder, inredning med mera. Det är även bra att sälja saker du inte behöver.

Spara på olika sätt

Du bör ha två olika sorters sparande. Det ena är en buffert, som är pengar för oväntade händelser. Den andra är målspar, som är pengar för ett visst mål, som en resa, en ny tv eller liknande.

Buffert är bra att ha, då det kan hända oväntade saker som kostar pengar. Du kanske måste laga bilen, gå till tandläkaren eller har fått en extra räkning en månad. 

Den som inte sparar till en buffert kan det bli kris för och då är det lån man kanske måste ta istället. De flesta hushåll i Sverige idag, de har inte en buffert och många skulle få det svårt om det kommer en oväntad utgift på ett par tusenlappar. Riktmärke är att spara undan 10% av sin lön till detta och sättas på ett konto du kommer åt.

Målsparande är även det bra att satsa på. Detta kan du börja med när du har fått ihop minst två månadslöner i din buffert. Målsparande är vad det låter som, man sparar för ett visst mål. Du kanske vill köpa något eller åka på en resa? Då sätter du upp vad det kommer att kosta samt hur lång tid du tänker dig att det ska ta. Detta sparande kan läggas upp på olika sätt. Det kan vara ett vanligt sparkonto, i form av bundet räntekonto. Det kan också vara ett kapitalkonto så väl som att man kan spara i fonder och aktier.

31 Jul 2021